Placki z cukinii

Placuszki z cukinii chętnie przyrządzam, gdyż cieszą się dużym powodzeniem w moim domu. Zazwyczaj podaję je na ciepło z kwaśną śmietaną, koperkiem i plastrem wędzonego łososia. Są też znakomitym dodatkiem do gulaszu i pomidorowej salsy. Smakują na zimno i na ciepło. Listę potencjalnych dodatków można modyfikować według własnych upodobań.

Placki z cukinii

Placki z cukinii

Placki z cukinii

Placki z cukinii

 

składniki:
– 1 cukinia średniej wielkości
– 1 średnia cebula
– 1 ząbek czosnku
– 5 łyżek mąki
– 2 całe jajka
– 2 łyżki jogurtu naturalnego
– 1 łyżka drobno posiekanego koperku
– sól
– pieprz świeżo zmielony
– olej do smażenia placków

przygotowanie:
Umytą cukinię (razem ze skórką) ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy na kwadrans. W międzyczasie wkładamy do garnka jajka, jogurt i przesianą mąkę. Składniki łączymy ze sobą używając miksera na najniższych obrotach. Do ciasta dodajemy odciśniętą z nadmiaru wody cukinię, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, drobno posiekaną cebulę i koperek. Wszystkie składniki delikatnie łączymy, mieszając łyżką. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i w razie potrzeby solą. Na patelni rozgrzewamy olej. Placuszki smażymy z obu stron na złoty kolor. Bezpośrednio po usmażeniu odsączamy je na papierowym ręczniku. Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany, wędzonym łososiem, sosem gulaszowym, pomidorową salsą lub innym ulubionym dodatkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *