Ogórki w musztardzie

Te ogórki skradły moje serce od pierwszego wejrzenia. Wypatrzyłam je na blogu Everyday Flavours, jednej z moich ulubionych blogerek kulinarnych. Smak, jaki wyobraziłam sobie oglądając apetyczne zdjęcia Ani w praktyce sprawdził się z nawiązką. Ogórki w musztardzie z dodatkiem kurkumy są naprawdę przepyszne, mogą być smacznym dodatkiem do sałatek, mogą stanowić samodzielną sałatkę do dań obiadowych i oczywiście świetnie sprawdzają się na kanapkach. 

ogórki w musztardzie

ogórki w musztardzie

ogórki w musztardzie

składniki:
– 2 kg ogórków
– kilka świeżych, całych badylków kopru
– 5 szklanek wody
– 1 szklanka octu
– 0,5 szklanki cukru
– 6 łyżek musztardy francuskiej (z gorczycą)
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka kurkumy

przygotowanie:
Ogórki i świeże badylki kopru starannie myjemy i osuszamy. Do umytych i wyparzonych słoików wkładamy po 1 całym koprze, zawartość dopełniamy ogórkami pokrojonymi w plastry. Przygotowujemy zalewę. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy ocet, cukier, musztardę francuską, sól i kurkumę. Wszystkie składniki mieszamy i zagotowujemy. Proporcje poszczególnych składników zalewy możemy modyfikować, dostosowując je do własnych upodobań kulinarnych  Przygotowanym roztworem zalewamy ogórki. Słoiki zakręcamy wyparzonymi, suchymi zakrętkami i pasteryzujemy 20 – 30 minut w zależności od wielkości słoików.

2 thoughts on “Ogórki w musztardzie

    1. U mnie zostały przyjęte wręcz entuzjastycznie przez wszystkich domowników… ale w każdej rodzinie zdarzają się rozbieżności smakowe. Też mam takie dania, które uwielbiam choć rodzinka nie podziela mojego entuzjazmu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *