Zupa grzybowa z kluseczkami

Grzyby uwielbiam od zawsze. Moi domownicy są w tej kwestii niestety podzieleni i dlatego nie serwuję ich tak często, jak robiłabym to przy większej zgodności smaków. Na wigilijnym stole są oczywiście dwie zupy: grzybowa i barszcz. Z grzybową lubię poeksperymentować, gdyż drugi smakosz, czyli mąż, zawsze to docenia. Przepis, który dzisiaj chcę Wam zaproponować, to moja ulubiona zupa grzybowa. Zrobiłam ją na bazie prawdziwków, czy jak kto woli borowików. Te grzyby mają delikatniejszy smak i jaśniejszą barwę po ugotowaniu. Podgrzybki natomiast, które są również znakomitym materiałem na zupę grzybową, mają ostrzejszy i bardziej intensywny smak i ciemniejszą barwę. 

zupa grzybowa z kluseczkami

zupa grzybowa z kluseczkami

zupa grzybowa z kluseczkami

składniki:
– 2 szklanki grzybów suszonych (około 60-70 g) prawdziwki lub podgrzybki
– pęczek włoszczyzny
– łyżka masła
– 2 litry wody
– 2 jajka
– 2 czubate łyżki mąki
– sól, pieprz mielony
– 2 listki laurowe
– 6  ziarenek ziela angielskiego
– 10 – 12 ziarenek pieprzu
– zielona pietruszka

przygotowanie:
Suszone grzyby starannie płuczemy i zalewamy letnią wodą na wysokość około 1 centymetra nad powierzchnię grzybów. Zostawiamy na 2 – 3 godziny, po czym gotujemy do miękkości. Grzyby odcedzamy, wywar zachowujemy. Włoszczyznę kroimy w słupki. W garnku roztapiamy łyżkę masła i przesmażamy na niej rozdrobnioną włoszczyznę. Podduszone warzywa zalewamy wodą, dodajemy przyprawy (ziele angielskie, pieprz ziarnisty i liść laurowy). Wstępnie solimy i zostawiamy na małym ogniu pod przykryciem. W międzyczasie ugotowane grzyby kroimy na cienkie paseczki i dokładamy do zupy. Dodajemy też wywar grzybowy. Całość gotujemy około 10 minut, żeby smaki się dobrze połączyły. W tym czasie przygotowujemy ciasto na lane kluseczki. 2 jajka łączymy z 2 czubatymi łyżkami mąki. Dodajemy szczyptę soli i odrobinę wody tak, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Gotowe ciasto wlewamy do gotującej się zupy i delikatnie mieszamy. Kluseczki gotujemy około 1 minuty. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.  Zupę grzybową rozlewamy do talerzy lub kokilek i posypujemy zieloną pietruszką.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *