Tarta z kapustą i grzybami

Kapustę z grzybami uwielbiam odkąd pamiętam, czyli od zawsze. W moim rodzinnym domu zajmuje honorowe miejsce na wigilijnym stole. Podczas minionych świąt Bożego Narodzenia miałam szczery zamiar część wigilijnej kapusty podać w pierwszy lub drugi dzień świąt w postaci tarty. Niestety, nie wyszło… ale nie przeszło. Myśl o tarcie z kapustą i grzybami wracała do mnie jak bumerang przez cały ten czas i zaserwowałam ją domownikom na noworoczną kolację. 

tarta z kapustą i grzybami

tarta z kapustą i grzybami

tarta z kapustą i grzybami

tarta z kapustą i grzybami

składniki:
farsz:
– 600 g kiszonej kapusty
– 1 średnia cebula
– 40 g suszonych grzybów
– 1 łyżka masła
– 1 listek laurowy
– sól, pieprz
– 2-3 łyżki oleju
– 0,5 szklanki wody
ciasto:
– 250 g mąki pszennej
– 2 jajka
– 150 g masła
– sól
oraz:
– 1 rozmącone jajko

przygotowanie:
Suszone grzybki starannie płuczemy, zalewamy letnią wodą i moczymy przez kilka godzin, po czym gotujemy do miękkości. Kapustę płuczemy, odcedzamy na sitku i kroimy. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy na nim pokrojoną cebulę, doprawiamy ją solą i pieprzem. Dodajemy kapustę i pokruszony listek laurowy. Kapustę podlewamy wodą, dusimy na wolnym ogniu w odkrytym garnku, często mieszamy. Odparowaną wodę uzupełniamy wywarem z gotowanych grzybów. Gdy kapusta zmięknie dokładamy pokrojone grzybki i łyżkę masła. Całość gotujemy jeszcze przez 5 – 10 minut i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przygotowujemy ciasto, mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy płaską łyżeczkę soli. Schłodzone masło kroimy w kostkę, wbijamy jajka i całość zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Po upływie tego czasu 2/3 ciasta rozwałkowujemy na cienki okrąg. Formę do tarty natłuszczamy masłem i umieszczamy w niej ciasto przeznaczone na spód tarty. Starannie wylepiamy brzegi i ciasto nakłuwamy widelcem. Przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą lub grochem. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Po tym czasie z ciasta zdejmujemy obciążenie i dopiekamy je przez kolejny kwadrans. Na podpieczony spód wykładamy kapustę z grzybami. Z pozostałego ciasta wykrawamy paski, z których układamy ozdobną kratkę. Smarujemy ją rozmąconym jajkiem i ponownie wstawiamy do piekarnika na 20 – 30 minut, aż tarta uzyska ładny złoty kolor. Podajemy na ciepło lub na zimno. Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *