Miniserniczki czekoladowe z orzechami laskowymi

Miniserniczki czekoladowe z orzechami laskowymi przyniosła do pracy koleżanka Madzia, która zaskakuje nas czasem miłą i słodką niespodzianką. Tak poznałam te bardzo smaczne ciasteczka. Dzisiaj zaserwowałam je moim domownikom, byli zachwyceni. Miniserniczki są przepyszne. Najlepiej smakują na drugi dzień, gdy masa serowa dobrze się zetnie a spody serniczków rozpływają się w ustach. Przepis pochodzi z bloga „Kwestia smaku”, natomiast pomysł na spód jest inwencją koleżanki. 

miniserniczki czekoladowe z orzechami laskowymi

serniczki czekoladowe z orzechami laskowymi

serniczki czekoladowe z orzechami laskowymi

składniki:
masa serowa:
– 500 g twarogu sernikowego
– 250 g mascarpone
– 400 g nutelli
– 1 całe jajko
– 1 budyń czekoladowy z cukrem
-2 łyżki kakao
spód:
– 100 g masła
– 250 g herbatników maślanych
oraz:
– około 20 orzechów laskowych

przygotowanie:
Herbatniki kruszymy i za pomocą blendera rozdrabniamy na piasek. Rozpuszczamy 100 g masła, nieco je przestudzamy i mieszamy ze zmielonymi herbatnikami. Papilotki umieszczamy w formie do pieczenia babeczek. Spody papilotek wypełniamy masą z herbatników, lekko ją dociskając. Do miski wkładamy oba sery (twarogowy i mascarpone), dodajemy kakao oraz budyń i mieszamy całość na jednolitą masę. Następnie wbijamy jajko i nadal miksujemy. Na końcu dodajemy połowę nutelli (około 200 g) i ponownie mieszamy wszystkie składniki. Masę serową wkładamy do papilotek z wypełnionymi wcześniej spodami. Serniczki pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20 minut, do ścięcia się masy serowej. Po wystudzeniu dekorujemy resztą nutelli i całymi orzechami laskowymi. Z podanej ilości składników otrzymujemy około 18 – 20 mini serniczków.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *