Kiełbasa biała pieczona

Święta tuż, tuż… Najwyższa pora pomyśleć o wielkanocnym menu. Biała kiełbasa jest jednym z podstawowych elementów, jakie pojawiają się na świątecznym stole. Dotychczas podawałam ją w wersji kiełbasa biała parzona na ciepło. Tym razem postanowiłam poeksperymentować, by zaserwować rodzinie nieco inną odsłonę tego smacznego dania. Próba wypadła nadzwyczaj pomyślnie. Pieczenie białej kiełbasy fantastycznie „podkręca” jej smak. Cebulka, jabłko i odrobina suszonej śliwki wzbogacają ją, poza smakiem, o dodatkowy ciekawy aromat. 

kiełbasa biała pieczona

kiełbasa biała pieczona

kiełbasa biała pieczona

składniki:
– kiełbasa biała surowa (5-6 sztuk)
– 1 średnia cebula
– 1 duże jabłko
– 3 śliwki suszone
– 2 łyżki oleju rzepakowego

przygotowanie:
Białą kiełbasę wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Stawiamy na małym ogniu i doprowadzamy do zagotowania. Minimalizujemy gaz i gotujemy kiełbasę przez 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy ją na talerz, rozcinamy na pojedyncze sztuki i nakłuwamy wykałaczką. Cebulę kroimy w dość grube krążki, które lekko przesmażamy na oleju. Gotowe pierścionki odkładamy na talerzyk. Jabłko pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy na półksiężyce (ósemki lub szesnastki). W naczyniu żaroodpornym, dopasowanym wielkością do ilości pieczonych kiełbasek, rozkładamy kilka cebulowych pierścionków a na nich część jabłkowych półksiężyców. Na tak przygotowanym spodzie układamy białą kiełbasę i obkładamy ją pozostałą cebulą i jabłkami. Dodajemy 3 suszone śliwki. Całość podlewamy niewielką ilością wody, jaka pozostała z zaparzenia kiełbasy (około 0,75 szklanki). Naczynie żaroodporne z zawartością wkładamy do piekarnika. Kiełbasę pieczemy około 20 – 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy z dodatkiem chrzanu, musztardy lub ketchupu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *