Błyskawiczny deser jogurtowy

Ten prosty i smaczny deser należy do moich ulubionych. Do jego przyrządzenia wykorzystuję mus jabłkowy, który przygotowuję każdej jesieni i zamykam w słoikach, by zabezpieczył zimowe szarlotki. Słoiki litrowe przeznaczam na ciasto. Część musu pasteryzuję w mniejszych naczyniach (0,5 lub 0,33 l) i wykorzystuję jako nadzienie do naleśników lub dodatek do deserów.

błyskawiczny deser jogurtowy

błyskawiczny deser jogurtowy

błyskawiczny deser jogurtowy

błyskawiczny deser jogurtowyskładniki:
– 250 ml jogurtu naturalnego
– 1 szklanka crunchy – chrupiące musli owocowe
– 250 ml musu jabłkowego
– garść migdałów w płatkach

przygotowanie:
Zaproponowana ilość składników przeznaczona jest na trzy średniej wielkości pucharki do deserów. Produkty układamy warstwowo zaczynając od musu jabłkowego. Na nim rozsypujemy równomiernie crunchy – chrupiące musli owocowe. Całość przykrywamy jogurtem naturalnym. Na suchej patelni prażymy delikatnie migdały w płatkach, przestudzamy je, po czym posypujemy nimi deser. Jeśli jogurt i mus jabłkowy zostały wcześniej schłodzone, deser nadaje się do natychmiastowego spożycia, jeśli nie, schładzamy go w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *