Sałatka z rzodkiewką

W ogródku mojej siostry obrodziły rzodkiewki. Ponieważ mieści się on za przysłowiowym płotem, ten bujny urodzaj był zauważalny również w mojej kuchni. Poeksperymentowałam dzisiaj z prostą sałatką ze sporym udziałem rzodkiewki. Tą lekką i smaczną wiosenną przekąskę możemy serwować z różnymi dodatkami. Ja podałam ją dzisiaj z ogórkowym serkiem Almette i jajkiem gotowanym na twardo. 

sałatka z rzodkiewką

sałatka z rzodkiewką

sałatka z rzodkiewką

składniki:
– 0,5 opakowania mieszanki sałat
– spory pęczek rzodkiewek
– 1 ogórek szklarniowy lub 2 gruntowe
– 0,5 pęczka szczypiorku
– sól, pieprz
dressing:
-3 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżki soku z cytryny
– sól, pieprz
oraz:
– serek typu Almette
– 2 jajka gotowane na twardo

przygotowanie:
Rzodkiewkę i ogórek kroimy w cienkie plasterki. Mix sałat rozkładamy na półmisku.
Na sałacie układamy plasterki ogórka a na nim rozsypujemy rzodkiewkę. Całość posypujemy szczypiorkiem. Oliwę energicznie mieszamy z sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym dressingiem polewamy sałatkę i lekko ją mieszamy. Wstawiamy na chwilę do lodówki by nieco się przygryzła. Podajemy z jajkiem gotowanym na twardo lub serkiem typu Almette.

 

2 thoughts on “Sałatka z rzodkiewką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *