Papryka marynowana

Bardzo lubię ten czas, gdy obfitość ogródkowych zbiorów pozwala zatrzymać w słoikach kawałek lata. Stragany uginają się wówczas od świeżych i dorodnych warzyw i owoców a ich cena jest w tym okresie najbardziej przyjazna. Jedną z moich ulubionych marynat jest czerwona papryka. W okresie dojrzałego lata lub wczesnej jesieni staram się pozyskać większą ilość mięsistej, dorodnej papryki i zamarynować ją tak, by w zimowe wieczory była na wyciągnięcie ręki. Tym razem wybrałam paprykę z Biedronki. Prezentowała się bardzo atrakcyjnie: świeżo, dorodnie i apetycznie a jej promocyjna cena (poniżej 4 złotych za kilogram) przesądziła mój wybór.

papryka marynowana

papryka marynowana

papryka marynowana

papryka marynowana

składniki:
– czerwona papryka o grubym miąższu (u mnie tym razem 5 kg)
oraz:
– liście laurowe
– ziele angielskie
– pieprz czarny ziarnisty
– gorczyca
(z 5 kg papryki otrzymałam 14 słoików marynaty o pojemności 650 ml. Do każdego słoika dodałam: 1 liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, 6 ziaren pieprzu, 1/3 łyżeczki gorczycy)
zalewa, moduł podstawowy:
– 1 szklanka octu 10 %
– 1 łyżka soli
– 6 szklanek wody
– 6 łyżek cukru
(na 5 kg papryki zaprawionej w 14 słoikach wyszło około 3,5 – 4 modułów zalewy).

przygotowanie:
Paprykę myjemy i osuszamy. Wycinamy gniazda nasienne i kroimy ją, w zależności od wielkości i kształtu, na 4, 8 lub więcej kawałków. Rozdrobnioną paprykę układamy dość szczelnie w starannie umytych i wyparzonych słoikach. Do każdego z nich dodajemy przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i gorczycę). Przygotowujemy zalewę. Wodę z octem, solą i cukrem zagotowujemy i schładzamy. Ciepłym roztworem zalewamy paprykę i przyprawy ułożone w słoikach. Brzegi słoików wycieramy ściereczką i zakręcamy szczelnie za pomocą wyparzonych i osuszonych zakrętek. Słoiki pasteryzujemy około 15 minut od zagotowania, mniejsze nieco krócej. Odpowiednio dobrany czas pasteryzacji ma tutaj kluczowe znaczenie, jeśli chodzi o efekt końcowy. Przy dobrze dobranym czasie papryka zachowuje delikatną chrupkość, która powoduje, że marynata smakuje wybornie.


Róbmy przetwory! 2016

4 thoughts on “Papryka marynowana

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *