Grzyby w zalewie octowo-słodkiej z dodatkiem miodu

Miłośnicy marynat dzielą się między innymi na amatorów ostrych, pikantnych przetworów i zwolenników ich łagodniejszej wersji. Ja, odkąd pamiętam, wybierałam zawsze wersję bardziej stonowaną. Grzybki w zalewie octowo-słodkiej przygotowuję odkąd samodzielnie przyrządzam przetwory. W moim rodzinnym domu preferowano wersję ostrzejszą. Od kilku lat natomiast dodaję do grzybków trochę miodu i to sprawia, że są jeszcze bardziej wyjątkowe i smaczne. Ja mogła bym je jeść na okrągło.

grzyby w zalewie octowo-słodkiej z dodatkiem miodu

grzyby-1-DSC_4565a20a

grzyby w zalewie octowo-słodkiej z dodatkiem miodu

grzyby w zalewie octowo-słodkiej z dodatkiem miodu

składniki:
– 0,75 kg świeżych grzybów (szczególnie polecam małe prawdziwki i podgrzybki)
zalewa:
– 2 szklanki wody
– 0,5 szklanki octu 10 %
– 1 płaska łyżeczka soli
– 2 łyżki cukru
– 2 łyżki miodu
oraz:
– sól
– pieprz ziarnisty
– ziele angielskie
– liście laurowe

przygotowanie:
Grzyby starannie oczyszczamy, ograniczając do minimum ich kontakt z wodą. Mniejsze pozostawiamy w całości, większe przekrawamy. Tak przygotowane grzybki gotujemy w osolonym wrzątku około 3 – 5 minut, po czym odcedzamy na sicie. Wszystkie składniki zalewy (woda, ocet, sól – 1 płaska łyżeczka, cukier i miód) umieszczamy w garnku i zagotowujemy. W międzyczasie odsączone grzybki rozkładamy do małych wyparzonych słoiczków. Do każdego wkładamy 1 listek laurowy, 3 ziarnka pieprzu i 1 ziarenko ziela angielskiego. Grzybki w słoikach zalewamy przygotowaną zalewą. Brzegi słoików i zakrętki starannie osuszamy przed zakręceniem. Grzybki pasteryzujemy około 15 – 20 minut w zależności od wielkości słoików.

3 thoughts on “Grzyby w zalewie octowo-słodkiej z dodatkiem miodu

    1. Dla amatorów grzybów z zalewie octowo-słodkiej dodatek miodu jest przysłowiową kropką nad „i” (według mnie oczywiście). Odkąd spróbowałam tej wersji już zawsze dodaję miód do zalewy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *