Pstrąg tęczowy łososiowy pieczony w folii

Ryba pieczona w folii aluminiowej lub w papierze do pieczenia należy do moich ulubionych dań, które często serwuję rodzinie. Dzisiaj przygotowałam filet z pstrąga tęczowego łososiowego. To bardzo smaczna i zdrowa propozycja na jesienny obiad.

pstrag tęczowy łososiowy pieczony w folii

pstrag tęczowy łososiowy pieczony w folii

pstrąg tęczowy łososiowy pieczony w folii

składniki:
-pstrąg tęczowy łososiowy (filet ze skórą)
– 0,5 cytryny
– sól, pieprz
– rozmaryn (cięty z torebki i gałązka świeżego)
– łyżeczka masła
oraz:
– folia aluminiowa

przygotowanie:
Pstrąga oczyszczamy z łusek od strony skóry, myjemy i starannie osuszamy papierowym ręcznikiem. W razie potrzeby pęsetą usuwamy duże ości wzdłuż kręgosłupa. Filet posypujemy solą, pieprzem i rozmarynem. Z połówki cytryny odkrawamy 2 – 3 cienkie plasterki, resztą cytryny skrapiamy rybę i umieszczamy ją w lodówce na 1 godzinę. Po tym czasie układamy pstrąga na rozwiniętym arkuszu folii aluminiowej, obkładamy plasterkami cytryny i dodajemy gałązkę świeżego rozmarynu. Na filecie układamy łyżeczkę masła i zawijamy folię.
Pstrąga w folii wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut (czas pieczenia zależy od grubości ryby).
W wersji najprostszej podajemy z pieczywem i ulubionymi dodatkami n.p. chutneyem jabłkowym lub gruszkowym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *