Tarta z pomidorkami koktajlowymi i serem feta

Ciasto wytrawne odkryłam dosyć późno. W moim rodzinnym domu wypiekało się sporo i smacznie, ale zdecydowanie na słodko. Wspominam te wypieki babci Władeczki z ogromnym rozrzewnieniem, lecz zastanawiam się czasem, jak ona oceniła by dzisiaj moje wytrawne ciasta. Moi domownicy, którzy uwielbiają słodkie wypieki, również bardzo chętnie sięgają po kawałek wytrawnego ciasta. Dzisiaj przygotowałam tartę z pomidorkami koktajlowymi i serem feta. To pyszne danie zniknęło w mgnieniu oka, gdy tylko odłożyłam aparat fotograficzny na półkę.

tarta z pomidorkami koktajlowymi serem feta

tarta z pomidorkami koktajlowymi i serem feta

tarta z pomidorkami koktajlowymi serem feta

składniki:
ciasto:
-250 g mąki pszennej
– 100 g masła
– 2 żółtka
– 2 łyżki śmietany 18 %
– sól
farsz:
– około 40 pomidorków koktajlowych
– 100 g sera feta
– 2 jajka
– 0,75 szklanki śmietany 18 %
– świeży tymianek
oraz:
– 1 białko do przesmarowania upieczonego spodu
– 1 łyżeczka masła do natłuszczenia formy

 przygotowanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy schłodzone, pokrojone w kostkę masło, żółtka i śmietanę. Dokładamy sporą szczyptę soli. Dużym kuchennym nożem siekamy ciasto. Gdy wszystkie składniki wstępnie się połączą, szybko je zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i odkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjęte ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim natłuszczoną formę do tarty. (U mnie średnica dna formy 26 cm). Spód ciasta nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą lub grochem. Formę z ciastem umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na około 25 – 30 minut. Mniej więcej w połowie tego czasu zdejmujemy obciążenie i dopiekamy spód do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu spód ciasta lekko przestudzamy.
W tym czasie rozdrabniamy ser feta na nieduże kawałki. Pomidorki zostawiamy w całości, ale część z nich przekrawamy, usuwamy z nich miąższ i nadziewamy serem feta. Przestudzony spód tarty przesmarowujemy rozmąconym białkiem a na nim układamy pomidorki. Miedzy nimi rozkruszamy pozostałą fetę. Jajka ubijamy rózgą, dodajemy śmietanę i tymianek otarty z 2 – 3 świeżych gałązek. Tak przygotowaną masą zalewamy pomidorki i ser feta. Całość dopiekamy w piekarniku około 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *