Porowa zupa krem z topionym serem i grzankami

Dzisiejszym wpisem kończę niespieszną, bardzo przyjemną degustację monieckich serów. Te bardzo smaczne produkty na dobre rozgościły się w mojej kuchni. Sery żółte, plastrowane pojawiały się na smacznych kolorowych kanapkach. Miały też swój znaczący udział w sałatkach, które znikały błyskawicznie ze stołu. Wystąpiły również w daniach, które zamieściłam na blogu: paróweczki w szlafroczkach i ziemniaki hasselback. Na deser zostawiłam sery topione. Urzekły mnie od pierwszego spotkania, zarówno głębią smaku, jak i aksamitną, kremową konsystencją. Wybornie smakują z ulubionym pieczywem, ale są też znakomitym dodatkiem do zup kremów. Zapraszam Was dzisiaj na wyśmienitą porową zupę krem „podkręconą” dodatkiem kremowego sera topionego Mońki. Wierzcie mi, prawdziwa kulinarna uczta.

porowa zupa krem z topionym serem i grzankami

porowa zupa krem z topionym serem i grzankami

porowa zupa krem z topionym serem i grzankami

porowa zupa krem z topionym serem i grzankami

składniki:
– 2 pory (około 400 g)
– 1 średnia cebula (około 100 g)
– 2-3 ziemniaki (około 230 g)
– 1 litr bulionu warzywnego
– 100 g sera topionego kremowego Mońki
– 2 łyżki oliwy
– 2,5 łyżki masła
– sól, pieprz
oraz:
– ulubione pieczywo na grzanki.

przygotowanie:
Oczyszczamy pory, wykorzystując również ładnie zielone liście. Około 10 centymetrowy kawałek zostawiamy do dekoracji. Resztę kroimy w 1,5 centymetrowe paski. Cebulę kroimy w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i 1 łyżkę masła. Przesmażamy cebulę i po chwili dodajemy rozdrobnionego pora. Całość dusimy aż warzywa nieco zmiękną (około 8-10 minut). Dolewamy bulion warzywny i dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Zupę trzymamy na małym ogniu około 15 minut. Lekko wystudzamy, miksujemy na krem, doprawiamy solą i pieprzem. W zmiksowanej zupie rozprowadzamy 100 g sera topionego do całkowitego połączenia się składników. Odłożony kawałek pora tniemy na zgrabne paseczki i lekko podduszamy na maśle (0,5 łyżki). Na pozostałej łyżce masła podsmażamy pieczywo na grzanki. Zupę krem podajemy z podduszonym porem i grzankami.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *