Paprykarz jaglany

Warzywa i kasza jaglana to duet doskonały, który zawsze znakomicie sprawdza się w kuchni. Na bazie tych składników przygotowałam paprykarz jaglany, danie proste, nieskomplikowane i, co najważniejsze, bardzo smaczne i zdrowe. Pyszny dodatek do ulubionego pieczywa. Zdecydowanie polecam.

składniki:
– 100 g kaszy jaglanej (po ugotowaniu około 300 g)
– 2 marchewki (około 200 g)
– kawałek selera (około 125 g)
– 1 cebula
– 2 liście laurowe
– 3 ziarna ziela angielskiego
– 6 ziaren pieprzu
– 0,5 płaskiej łyżeczki papryki słodkiej
– 0,5 płaskiej łyżeczki papryki ostrej
– 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
– 1 łyżeczka sosu sojowego
– 1 łyżka migdałów w płatkach (opcjonalnie)
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– sól, pieprz mielony
– 0,75 szklanki wody

przygotowanie:
Kaszę przepłukujemy wrzątkiem na sitku (2 razy), po czym gotujemy do miękkości i wystudzamy. Cebulę kroimy w kostkę. Marchew i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach. Migdały siekamy ostrym nożem na żwirek.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim cebulę. Gdy nieco zmięknie solimy i posypujemy pieprzem. Dodajemy starte warzywa i część przypraw (ziele angielskie, pieprz ziarnisty i liście laurowe). Dolewamy wodę. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut. W końcowej fazie odkrywamy patelnię, żeby płyn nieco odparował. Zawartość patelni trochę przestudzamy, usuwamy przyprawy, resztę przekładamy do garnka i blendujemy. Dosypujemy ugotowaną kaszę, dodajemy rozdrobnione migdały, koncentrat pomidorowy, sos sojowy i sproszkowaną paprykę. Całość starannie mieszamy. Można to zrobić za pomocą miksera na wolnych obrotach. Paprykarz zachowuje wówczas bardzo przyjemną dla podniebienia, lekko grudkowatą konsystencję. W razie potrzeby doprawiamy pieprzem i solą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *