Sałatka z karmelizowaną gruszką – wersja de lux

Sałatka z karmelizowaną gruszką należy do moich ulubionych przekąsek. W tym składzie, w jakim Wam ją dzisiaj przedstawiam, może śmiało zastąpić konkretny posiłek. To dobra propozycja na lekki obiad lub kolację. Przyrządzam ją często jako danie główne przy okazji babskich spotkań. Cieszy się wówczas bardzo dużym powodzeniem wśród moich przyjaciółek.

składniki:
– 2 gruszki
– 100 g świeżego szpinaku
– 5 plastrów szynki długodojrzewającej
– 0,5 szklanki orzechów włoskich
– 100 g sera z niebieską pleśnią
– kilka pomidorków koktajlowych
– 2 łyżki miodu
– 1 łyżka masła
dressing:
– 3 łyżki oliwy
– 1 łyżka miodu
– 1 łyżka octu balsamicznego
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– szczypta soli

przygotowanie:
Gruszki myjemy i osuszamy, zostawiamy skórkę. Owoce przekrawamy na ósemki i usuwamy gniazda nasienne. Na patelni roztapiamy łyżkę masła i 2 łyżki miodu i karmelizujemy na nich gruszki. Gdy owoce osiągną odpowiadający nam stopień skarmelizowania, zdejmujemy je z patelni i pozostawiamy do wystudzenia. Szynkę kroimy na mniejsze kawałki o szerokości około 2 cm. Wrzucamy ją na chwilę na rozgrzaną i odrobinę natłuszczoną patelnię. Orzechy siekamy pozostawiając jednak spore kawałki. Podprażamy je na suchej patelni. Rozkruszamy ser lub kroimy go w kostkę. Pomidorki przepoławiamy.
Na półmisku lub dużym talerzu rozsypujemy liście świeżego szpinaku. Na nim układamy pozostałe składniki sałatki. Całość skrapiamy dressingiem. Przygotowujemy go umieszczając w słoiczku lub innym naczyniu wszystkie składniki potrzebne do jego przyrządzenia i energicznie mieszamy do czasu, aż się ładnie połączą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *