Krokiety z tuńczykiem i sosem żurawinowym

Tuńczyk to smaczna i zdrowa ryba, która często gości na moim stole. Jest źródłem pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych i wielu witamin. Tuńczyka można serwować na wiele sposobów, od prostych sałatek po wykwintne wytrawne ciasta. Dzisiaj przygotowałam pyszne krokiety z tuńczykiem P.rinces. Smak tej ryby spotkał się w nich ze smakiem orzechów włoskich tworząc znakomity duet. Krokiety podałam na ciepło z dodatkiem sosu żurawinowego, który doskonale je dopełnił, zapewniając daniu niepowtarzalny bukiet smakowy.

składniki:
krokiety:
 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym firmy Princes ( 2 x 130 g po odsączeniu)
– 70 g orzechów włoskich (łuskanych)
– 300 g ugotowanych ziemniaków
– 2 jajka
– sól, pieprz
– 0,5 pęczka zielonej pietruszki
oraz:
– 1 jajko
– mąka i bułka tarta do obtoczenia
– olej rzepakowy do smażenia
sos żurawinowy
– 2 łyżki żurawiny pasteryzowanej
– 3 łyżki majonezu
– 1 łyżka ketchupu pikantnego
– 1 ząbek czosnku
– 1/3 łyżeczki curry

przygotowanie:
Tuńczyka odcedzamy na sicie. Przez maszynkę do mielenia mięsa (najlepiej ręczną) przepuszczamy orzechy włoskie. Następnie mielimy odcedzonego tuńczyka i ugotowane, wystudzone ziemniaki. Dodajemy 2 całe surowe jajka i 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki. Całość starannie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Masę umieszczamy w lodówce na czas przygotowania sosu. W naczyniu umieszczamy 2 łyżki pasteryzowanej żurawiny. Dodajemy majonez i ketchup oraz, przeciśnięty przez praskę, ząbek czosnku. Dosypujemy sporą szczyptę curry (około 1/3 łyżeczki). Składniki sosu wstępnie mieszamy i chwilę blendujemy do ich całkowitego połączenia się. Z masy tuńczykowo-ziemniaczanej formujemy zgrabne krokiety. Obtaczamy je w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Tak przygotowane krokiety smażymy na oleju rzepakowym z obu stron. Podajemy na ciepło z dodatkiem sosu żurawinowego. Z podanej ilości składników otrzymujemy około 20 krokietów.

#MasterTuńczyk

Wpis bierze udział w akcji „Wiosna na widelcu z tuńczykiem Princes”

Firma Princes rozpisała też bardzo ciekawy  konkurs dla smakoszy tuńczyka. Szczegóły znajdziecie na stronie www.konkurstunczyk.eu


Wiosna na widelcu z tuńczykiem Princes

8 thoughts on “Krokiety z tuńczykiem i sosem żurawinowym

  1. bardzo ciekawy pomysł na tuńczyka. jutro kupuje duże opakowanie tego tuńczyka i będzie w sam raz na kolację 😉 dzięki za przepis

  2. kapitalne połączenie, lekko wytrawne takie w sam raz, chyba uzupełnie zapasy tego princesa bo czuje że przepis będzie często grany w domu, i mam nadzieję że poszło w konkursie 🙂

    1. Bardzo się cieszę, że przepis przypadł Ci do kulinarnego gustu. W konkursie też został zauważony i wyróżniony. Pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *