Ciasto bananowe

Ciasto bananowe, jak pewnie większość z Was, wypiekam wówczas, gdy mam do zagospodarowania nadmiar dojrzałych owoców. Zważywszy na fakt, że są one dostępne praktycznie przez cały rok, bananowy chlebek często gości na moim stole. To proste ciasto, które zawsze idealnie się wypieka, jest bardzo smaczne, pulchniutkie i lekko wilgotne. Przepis pochodzi z bloga „Moja delicja”.

składniki:
_ 4 dojrzałe banany
– 1,5 szklanki mąki pszennej
– 3/4 szklanki cukru
– 1 jajko
– 50 g masła
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
oraz:
– masło i bułka tarta do natłuszczenia i obsypania formy
– cukier puder do posypania ciasta

przygotowanie:
Masło roztapiamy w garnuszku i wystudzamy. Banany obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i rozgniatamy widelcem. Dodajemy cukier, jajko i roztopione, ostudzone masło. Mieszamy wszystkie składniki, po czym dodajemy przesianą mąkę i sodę oczyszczoną. Krótko mieszamy mikserem na wolnych obrotach lub starannie mieszamy łyżką. Formę keksową lekko natłuszczamy i obsypujemy tartą bułką. W tak przygotowanej keksówce umieszczamy ciasto. Wierzch ciasta nacinamy wzdłuż foremki, wówczas charakterystyczne pęknięcie ładnie się rozłoży. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50 minut. Upieczone i przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *