Orzeźwiająca sałatka z arbuzem, ogórkiem, świeża miętą i serem feta

Sałatka z arbuzem, ogórkiem, fetą i świeżą miętą to idealna przekąska na letni dzień. Bardzo smaczna, lekkostrawna, orzeźwiająca, gasi pragnienie, gdy z nieba „leje się żar”. To kusząca propozycja na podwieczorek, zarówno podany w domu, jak i w ogrodzie czy w plenerze. Może być hitem kulinarnym letniego garden party.

składniki:
sałatka:
– ćwiartka arbuza (około 0,5 kg)
– 100 g sera feta
– 0,5 ogórka szklarniowego
– kilka gałązek świeżej mięty
dressing:
– 1 łyżka płynnego miodu
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 3 łyżki soku z cytryny
– sól, pieprz

przygotowanie:
Miąższ arbuza oddzielamy od zielonej skorupy i kroimy w kostkę. Ser feta również kroimy w kostkę lub rozkruszamy. Ogórek przecinamy wzdłuż na 2 lub 4 części (w zależności od jego wielkości) i talarkujemy. Wszystkie rozdrobnione składniki układamy na talerzu lub umieszczamy w salaterce. Z miodu, oliwy i cytryny przygotowujemy dressing i doprawiamy go odrobiną soli i pieprzu. Miętę siekamy ostrym nożem. Sałatkę skrapiamy dressingiem i posypujemy świeżą miętą. Przed podaniem schładzamy w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *