Kominki francuskie Matki Wariatki

Kominki francuskie „wpadły mi w oko” gdy tylko pojawiły się na blogu Matki Wariatki. Wiedziałam, że prędzej czy później sięgnę po przepis. Bardzo lubię wytrawne ciasta i ciasteczka. Kominki z ciasta francuskiego są bardzo smaczne i efektowne. Robią duże wrażenie wjeżdżając na stół.

kominki francuskie

kominki francuskie

kominki francuskie

kominki francuskie

składniki:
– 4 arkusze ciasta francuskiego (z jednego arkusza wychodzi 5 kominków)
nadzienie 1:
– 100 g łososia wędzonego na gorąco
– 100 g serka typu Almette
– sól, pieprz
– cytryna
– czarne oliwki
– koperek
nadzienie 2:
– 100 g pasty guacamole
– 100 g serka typu Almette
– sól, pieprz
– suszone pomidory w oliwie
– koperek

przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwijamy i szklanką wycinamy kółka. Na jeden kominek przypadają 3 okręgi. Dno jest pełnym kółkiem a w dwóch pozostałych wycinamy kieliszkiem otwory. Kominki składamy w całość: pełne dno plus dwa kółka z otworem. Kominki umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20 minut – do ładnego zrumienienia.
Wystudzone kominki nadziewamy ulubioną pastą.
Nadzienie łososiowe przygotowujemy rozgniatając widelcem łososia skropionego cytryną i łącząc go z serkiem Almette. Całość doprawiamy solą i zmielonym pieprzem. Kominki z pastą łososiową dekorujemy czarnymi oliwkami i gałązką koperku.
Drugie nadzienie przyrządzamy z pasty guacamole i serka Almette. Łączymy je ze sobą i doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Te kominki dekorujemy suszonymi pomidorami odsączonymi z zalewy i koperkiem.
Powyższe nadzienia są tylko przykładem wytrawnego napełnienia kominków. Istnieje tutaj duże pole do popisu w zależności od upodobań kulinarnych.
Kominki z ciasta francuskiego można też przyrządzić w wersji na słodko, ale to już zupełnie inna bajka.

 

2 thoughts on “Kominki francuskie Matki Wariatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *