Faworki

Chrusty, chruściki, faworki… wszyscy znamy te pyszne ciasteczka, które znikają w mgnieniu oka, jeszcze zanim dobrze wystygną. Przyjęło się uważać, że im bardziej kruche i łamliwe tym są jakościowo lepsze. Ta niezwykła kruchość i delikatność ciasta porównywana jest do leśnego chrustu, który suchy strzela pod nogami.W okresie karnawału faworki przeżywają swoje prawdziwe apogeum. Serwuje się je szczególnie ochoczo w tłusty czwartek i na ostatki.

faworki

faworki

faworki

faworki

składniki:
na ciasto
– 2 szklanki mąki
– 3 łyżki cukru pudru
– 5 żółtek
– 2 łyżki kwaśnej śmietany
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki spirytusu lub rumu
– sól
– cukier puder do posypania
do smażenia
– 0,5 kg smalcu lub 1 litr oleju rzepakowego
– 1 surowy ziemniak pokrojony w kawałki
– 1 łyżka spirytusu

przygotowanie:
Masło z cukrem umieszczamy w makutrze i ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy śmietanę, żółtka i alkohol. Dosypujemy też partiami mąkę przesianą przez sito. Dodajemy jej jednak tylko tyle, żeby ciasto dało się ucierać. Następnie ciasto przekładamy na stolnicę, dodajemy pozostałą część mąki, koniecznie pamiętając o jej przesianiu. Dosypujemy też szczyptę soli. Całość dobrze zagniatamy. Po zagnieceniu dobrze jest ciasto napowietrzyć. W tym celu wybijamy je o stolnicę lub „okładamy” wałkiem. Pomoc domowego strong mana jest tutaj wprost nieoceniona. Tak przygotowane ciasto zawijamy w ściereczkę i wkładamy na godzinę do lodówki, żeby odpoczęło. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i odkrawamy porcję, którą cienko rozwałkowujemy. Resztę ciasta starannie przykrywamy ściereczką, zapobiegając w ten sposób jego przesuszeniu. Rozwałkowane ciasto kroimy, najlepiej za pomocą specjalnego radełka, na paski o wymiarach mniej więcej 2 x 8 cm. Każdy pasek nacinamy przez środek a przez powstały otwór przewijamy i przeciągamy jeden koniec faworka. Smażymy w gorącym tłuszczu z obu stron na jasnozłoty kolor. Do roztopionego oleju lub smalcu dodajemy łyżkę spirytusu i kawałek surowego ziemniaka, wówczas ciasto pije mniej tłuszczu. Usmażone faworki odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *