Rogaliki z nutellą śliwkową

Rogaliki, które chcę Wam dzisiaj zaproponować należą do moich ulubionych wypieków. Prosty przepis na kruche ciasto i wiele możliwości związanych z nadzieniem powodują, że ciasteczka mogą każdorazowo smakować inaczej. Nadzienie, które najbardziej lubię to domowa nutella śliwkowa, ale może to być też dżem lub konfitura o innym smaku. Te pyszne rogaliki na pewno będą doskonałym dodatkiem do weekendowej kawy.

rogaliki z nutellą śliwkową

rogaliki z nutellą śliwkową

rogaliki z nutellą śliwkową

składniki:
– 2,5 szklanki mąki
– 200 g margaryny Kasia
– 0,25 szklanki cukru pudru
– 2 żółtka
– 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany
– nutella śliwkowa lub inny dżem albo konfitura
– 1 całe jajko
– cukier puder do posypania

przygotowanie:
Z mąki, margaryny, cukru pudru, żółtek i kwaśnej śmietany  zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy je w folię i wstawiamy do lodówki na minimum jedną godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy partiami na okrągłe cienkie placki, które kroimy na trójkąty (6 lub 8 sztuk z okręgu). Na każdym trójkącie kładziemy łyżeczkę nadzienia i zawijamy zaczynając od szerszego końca. Zawinięte rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 15 – 20 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Rogaliki są bardzo smaczne, kruche, delikatne i rozpływają się w ustach.

2 thoughts on “Rogaliki z nutellą śliwkową

  1. Hej widze ze chyba nie zarabiasz na swojej stronie.
    Mozesz polaczyc swoja pasje z zarobkiem. Szkoda marnować ruchu na blogu.
    Jest sposob żeby wyciagnac dodatkowo ladna sumkę, wpisz sobie w google; jak zarobić na blogu drugą wypłatę

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *