Ciasto z waniliową pianką i borówkami

Lekkie, delikatne ciasto z dodatkiem borówek amerykańskich idealnie komponuje się ze słoneczną wiosną. Jeśli zaś trafia się pochmurny wiosenny dzień, puszysty placek borówkowy z całą pewnością poprawi nam humor. Gorąco polecam. Przepis pochodzi z cukierniczej książki Lidla, wydanej promocyjnie na Wielkanoc 2015.

Ciasto z waniliową pianką i borówkami

Ciasto z waniliową pianką i borówkami

Ciasto z waniliową pianką i borówkami

składniki:
ciasto:
– 300 g mąki tortowej
– 4 łyżki cukru pudru
– 250 g masła
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 25 g kakao
– 6 żółtek
– szczypta soli
pianka waniliowa:
– 6 białek
– 180 g cukru
– 120 g budyniu waniliowego (3 torebki 40 g)
– 2 łyżeczki cukru waniliowego
– 100 g masła
– sok z 1/2 limonki
oraz:
– 400 – 500 g borówek
– cukier puder do posypania ciasta

przygotowanie:
Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia, posiekanym masłem, cukrem pudrem, żółtkami i szczyptą soli. Wstępnie wyrabiamy ciasto (tylko do połączenia się składników) i dzielimy je na dwie części w proporcjach 75% i 25 %.
Do większej części ciasta dodajemy kakao i mocno je zagniatamy. Formujemy wałek i zawijamy w folię spożywczą. Zagniatamy również mniejszą część ciasta i też zawijamy w folię. Oba kawałki ciasta wkładamy do zamrażalnika na 2 godziny. Po tym czasie ciasto kakaowe ścieramy na tarce o grubych oczkach i rozkładamy je równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary blaszki 30 x 24 cm lub zbliżone). Ciasto lekko przyciskamy i podpiekamy w temperaturze 180 stopni około 20 minut. Przystępujemy do przygotowania pianki waniliowej. W tym celu ubijamy na sztywno pianę z białek z dodatkiem połowy cukru (około 90 g). Pod koniec ubijania wciskamy sok z połówki limonki. Zmniejszamy do minimum obroty miksera i dodajemy resztę cukru, wymieszaną z budyniem i cukrem waniliowym. Gdy pianka uzyska jednolitą konsystencję, dodajemy roztopione i schłodzone masło i łyżką delikatnie mieszamy całość do połączenia wszystkich składników. Piankę wykładamy na podpieczony i przestudzony spód i równomiernie rozprowadzamy na blaszce. Na piankę rozsypujemy borówki a na nie ścieramy na tarce o grubych oczkach mniejszą, jasną część zamrożonego ciasta. Placek wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50 – 60 minut. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *