Zupa krem z białych warzyw

Zupa krem z białych warzyw to prawdziwa poezja kulinarna. Jest naprawdę pyszna a wszystkie jej składniki doskonale się uzupełniają. Kalafior i białe szparagi stanowią jej nutę przewodnią. Ze zmiksowanymi, białymi warzywami znakomicie komponują się prażone pestki dyni i słonecznika. Przysłowiową kropką nad „i” jest tutaj kropla oleju z pestek dyni dodana na talerzu.

Zupa krem z białych warzyw

Zupa krem z białych warzyw

Zupa krem z białych warzyw

składniki:
– 2-4 skrzydełka drobiowe
– 1,5 litra wody
– 2 pietruszki
– mały seler (bulwa)
– 2 marchewki
– 1 por (tylko biała część)
– mały kalafior
– pęczek białych szparagów
– 4-5 ziemniaków
– 2 listki laurowe
– 8-10 ziaren ziela angielskiego
– 10-15 ziaren czarnego pieprzu
– sól
– pieprz biały, świeżo zmielony

przygotowanie:
Skrzydełka zalewamy zimną wodą i zagotowujemy na wolnym ogniu. Odszumowujemy. Wrzucamy do garnka 2 całe marchewki oraz pietruszkę i seler, pokrojone w większą kostkę a także białą część pora pokrojoną w talarki. Dodajemy przyprawy (listki laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty), wstępnie solimy. Gdy warzywa nieco zmiękną dodajemy kalafior rozdrobniony na różyczki, pokrojone w kostkę ziemniaki i obrane, pocięte szparagi. Całość gotujemy do miękkości warzyw. Usuwamy z garnka przyprawy oraz marchewkę. Zupę nieco przestudzamy, miksujemy na krem i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym białym pieprzem.
Na suchej patelni delikatnie podprażamy pestki dyni i słonecznika. Zupę rozlewamy do talerzy lub kokilek. Polewamy odrobiną oleju z pestek dyni i posypujemy prażonymi nasionami. Wersję bezmięsna tej pysznej zupy przyrządzamy na bulionie warzywnym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *