Muffinki z czereśniami

Sezon na czereśnie pomału dobiega końca. Dopóki jeszcze są, warto upiec pyszne, lekkie muffinki z czereśniami. Niezwykle prosty przepis, ciasto lekkie, delikatne oraz smaczne owocowe nadzienie powodują, że trudno im się oprzeć.

muffinki z czereśniami

muffinki z czereśniami

muffinki z czereśniami

składniki:
– około 30 dkg czereśni
– 200 g mąki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 120 g cukru
– 2 jajka
– 0,5 szklanki mleka
– 0,5 szklanki oleju

przygotowanie:
Czereśnie drylujemy i odsączamy na sicie. Całe jajka ubijamy z cukrem „do białości” (aż cukier się całkowicie rozpuści. Stopniowo dodajemy olej i mleko miksując ciasto na najniższych obrotach. W następnej kolejności dodajemy, przesianą przez sito, mąkę z proszkiem do pieczenia i starannie łączymy wszystkie składniki. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, które wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Do każdej babeczki wkładamy 3 czereśnie. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 20 – 30 minut (do suchego patyczka).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *